Bağırsağınızda / Vajinanızda Candida Var mı?
Bağırsakta normal şartlarda herkeste Candida mayası bulur. Fakat sayıca üstün değildir. Bu nedenle de herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Candida mantarı, bağırsak mikroflorasının dengesini bozarak yoğun bir şekilde çoğalmaya başlarsa işte o zaman bir “Candida problemi“miz olur.
Hastalığın nedenleri bağışıklığın azalması, bağırsaklardaki probiyotik – zararlı mikrop dengesinin bozulması, ilaç kullanımı(antibiyotik gibi), bazı hormonal tedaviler, yoğun stres, sindirim sistemi hastalıkları, sigara, alkol, zehirlenme veya dengesiz beslenme ile ilişkili olabilir.
Vaginal Candida sorunu yaşayanlarda da genellikle aynı sorunlar vardır. Ve temel neden büyük oranda bağırsaktaki Candidanın kontrolsüz çoğalmasıdır.
O yüzden temel tedavi prensibi; bağırsaktaki (dolayısı ile vaginadaki) dengenin tekrar sağlanması olmalıdır.
Hastalığın Nedenleri Ve Özellikleri
Vücudun tüm mikroflorası probiyotikler, zararlı mikroplar ve fırsatçılar olarak 3’e ayrılabilir. Zararlı olan mikroplar sadece sayıları ve dolayısıyla etkileri artarsa hastalığa neden olurlar. aksi takdirde vücudunuzda bulunmalarına rağmen sizi hasta etmezler.
Candida mantarı oldukça yaygındır ve hemen hemen her insanda görülür. Flora dengesinin bozulması ile ortaya çıkar. Hem erkek, hem kadın hem de çocuklarda görülebilir.
Candida kan akışı ile vücutta hareket eder. Çoğu zaman, Candidiyazis alevlenmesi ağız boşluğunu (bebeklerde pamukçuk), sindirim sisteminin alt kısımlarını veya mukoza genita bölgesiyi etkiler. Bu lokalizasyon, mantarın nemli bir ortamda iyi çoğalmasından kaynaklanmaktadır.
Bağırsaklarda aşırı geçirgenlik olması ve sindirim sisteminin kronik hastalıkları da bağırsak mikroflorasında bir takım değişikliklere neden olarak mantarların gelişimi için elverişli bir ortam yaratır.
Bağışıklıktaki bağışıklığılığın herhangi bir azalması (hamilelik, stres, dengesiz beslenme veya diğer fizyolojik nedenlerden dolayı) Candidiyazis gelişimine katkıda bulunur. Otoimmün hastalıkları olan hastalar (haşimato, romatizmal hastalıklar vb.) özellikle savunmasız olacaktır.
Sağlıklı erkek ve kadınlarda, Candidiyazis gelişiminin nedenleri antibiyotik kullanımı ile ilişkili de olabilmektedir.
Bağırsağınızda / Vajinanızda Candida Var mı?
Bağırsak Kandidiyazis Belirtileri Ve Tanısı
Bağırsakta Candida yoğunluğu artmış ise;
*Artan gaz üretimi, ishal ve spastik ağrı, yemekten sonra daha da kötüleşir
*Karın bölgesinde ağırlık hissi
*Dışkılama ile rahatlayamama,
*Eksik boşalma hissi, sık sık tuvalete gitme (özellikle sabahları);
*Tatlı yeme isteğinde artış
*Bazen dışkıda mukus ve beyaz peynirli gibi akıntılar ve anüs çevresinde kaşıntı görünümü, nadiren dışkıda kan
*Deri döküntüsü, ürtiker, sırt ve yüzde sivilce;
*Sinirlilik, halsizlik, uyuşukluk.
Vajinada artmış ise
*Vajinal bölgede kaşıntı
*Peynir kesiği gibi beyaz akıntı
Tedavi tabii ki öncelikle doğru teşhisin konulması ile başalar.
Konusunda uzman hekiminiz tarafından durumuna özel olarak istenilen:
- Kan Testi;
- Dışkı Ve Vajinal Sürüntü Analizi;
- Idrar Analizi.
Bir kan testi, spesifik antikorların varlığını ve yüksek miktarda Candida mantarına yanıt veren artan bir immünoglobulin içeriğini tespit edecektir.
Dışkı analizi bir yandan gerçekten bağırsağınızda Candida var mı diye belirlerken diğer yandan da eğer verilecek ise hangi ilaç tedavisinin daha etkili olacağını belirlemeye yardımcı olacaktır.
Tedavisi
Temel tedavi bağırsaktaki Candidanın olması gereken seviyeye geriletilmesi ve çoğalmasının önlenmesi (bu aşırı geçirgen bağırsak tedavisi ile sağlanmaktadır)
Durum gerektiriyorsa ilaç tedavisi
Bağırsaktaki floranın uygun suşlar ile desteklenmesi
Hastalığın invaziv olmayan formlarını tedavi etmek için, kana emilmeyen antifungal ajanlar kullanın.
Sizde de bu belirtiler varsa ve deneyimli bir hekimden tedavi almayı planlıyorsanız Dr. Didem Gülmez ile iletişime geçebilirsiniz.
0 Yorum