KUPA HACAMAT TEDAVİSİ

Dr. Didem Gülmez
RandevuONLINE DANIŞMANLIK

Akupunktur noktalarına vakum uygulanması ve uyarılması tedavisine “Kupa (Cupping) tedavisi” denilmektedir. Yine aynı bölgelere vakum sonrası yüzeyel kesi yapılarak hücreler arası boşluğun ve lenf dokusunun temizlenmesine de “Hacamat tedavisi” denilmektedir. Hacamat Arapça “Hücum” kelimesinde gelse de Kupa /Cupping/ Hacamat tedavisi tüm dünyada uzun yıllardır uygulanmaktadır.

Vücudumuızda en fazla toksin; hücreler arası boşlukta birikir ve lenf dokusu ile taşınır. Bu bölgenin kanlanmasını arttırmaya yönelik yapılan “tıbbi hacamat” tedavisi toksinlerin vücutta atılmasında en doğal yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda bu bölgedeki sinirlerin uyarılması yolu ile bağlı bulunduğu organlarında daha iyi kanlanması desteklenir. Vücuttaki toksinlerin atılması ile organların ve bağışıklık sisteminin üzerindeki fazladan yük azalacak ve işlevlerini daha sağlıklı yapılarına destek olunacaktır. Bu nedenle bazı hastalıkların da oluşmasını önlemeye yardımcı bir yöntem olarak kabul edilebilir. Ayrıca vücuttaki yeni kan yapımını da destekler. O bölgelerdi kaslara yeterli kan ve oksijen gitmesini sağlayarak, kasların üzerindeki kasılma etkisini ve ağrıyı da azaltmaya destek olur.

Hacamat/Kupa; Sağlık Bakanlığı Tarafından Sertifikalı Hekimler aracılığı ile yapıldığında yan etkisi olmayan doğal bir yöntemidir (2014 yılında Sağlık Bakanlığı Tarafından Getat Hekimi tarafından yapılmayan hacamat uygulanması gerek sağlık gerekse kanuni açıdan uygun kabul edilmemektedir). Herhangi bir kimyasal veya ilaç kullanılmaması hacamatın en önemli avantajlarında bir tanesidir.

Hacamat/kupa tedavisine gelmeden önce yapılması gerekenler: Hacamat yaptırmaya gelmeden önce protein ve kırmızı etten kısıtlı beslenmek, bol su içmek, o günün sabahında çay /kahve tüketmemek, iyi uyumak önemlidir. Mümkünse gelmeden önce duş alın çünkü Hacamattan sonraki 20 saat yıkanmanız tavsiye edilmemektedir.

Hacamat tedavisine karar vermeden önce dikkat edilmesi gerekenler: Kansızlık, kanamaya eğilim, kan sulandırıcı ilaç kullanma, ileri yaş, kan yolu bulaşan enfeksiyon hastalıklarına sahip olan kişilerin hacamat yaptırması tavsiye edilmez. Bu konuda hekiminizle görüşüp detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca tansiyon düşüklüğü, hamilelik, emzirme dönemi, organ nakli, diyaliz, kanser tedavisi, hemofili gibi kanamaya eğilimi olan, kalp pili veya stent takılı olan hastaların hacamat yapması sıklıkla tavsiy edilmemektedir. Bu konuda hekim kararına göre hacamat yaptırması daha iyi olacaktır.

O yüzden hacamat öncesi muayene ve anamnez alınması sizin sağlığınızın korunması için gereklidir.

Hacamat nasıl uygulanır?: Hasta ile görüşüldükten ve muayene edildikten sonra tedavi planı oluşturulur. Plana göre değişmekle beraber hasta genelde yüzüstü yatırılır. Kişiye ve rahatsızlığına göre belirlenen noktalara tek kullanımlık steril kupalar ile vakum uygulanır. Daha sonra tek kullanımlık steril bisturi aracılığı ile iz kalmayacak derinlikte ciltte kesiler yapılır. Daha sonra tekrar vakum uygulanarak o bölgede biriken toksinlerin dışarıya çıkmasına destek olunur. Bu işlem sonrasında uygulama yapılan bölge steriliteye dikkat ederek temizlenir ve ciltte çabuk iyileşme sağlayan bir Aromaterapik karışım sürülerek kapatılır.

 

Ne zaman Hacamat uygulamak gerekir.

Vücutta genel iyilik hali oluştumak istiyorsanız ayın çekim günlerine uyan hicri ayın 17.19. ve 21. Günleri dini olarak tavsiye edilmektedir. Fakat tedavi amaçlı uygulanacak ise hekiminizin uygun gördüğü gün ve zaman aralıkları ile planlanmalıdır.

Hangi hastalıklarda Hacamat tedavisi tercih edilebilir:

  • Genel iyilik hali ve detoks
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
  • Kas ve eklem ağrılarında (sırt, boyun, bel)
  • Baş ağrılarında
  • Uyku sorunu olanlarda
  • Sindirim sistemini desteklemek için
  • Kabızlık sorunu
  • Sürekli yorgunluk hali

Hacamat zararlı mıdır? Bilinçsiz kişiler tarafından yapıldığında doğru olmayan tedavi protokolleri, enfeksiyon, iz kalma, iyileşmeme, ağrı gibi pek çok sorunla karşılaşabilmekteyiz.

Hacamat hangi sıklıkta yapılmalıdır? En erken 3 hafta ara ile yapılmalıdır.