FİTOTERAPİ

Dr. Didem Gülmez
RandevuONLINE DANIŞMANLIK

FİTOTERAPİ (BİTKİSEL DESTEKLER)

Yeryüzündeki zengin bitki örtüsü insanlığa binlerce yıldır şifa dağıtmaktadır. Fitoterapi (bitkilerle tedavi) bilimi bunun sonucunda doğmuş ve binlerce yıllık tecrübenin ardından birçok rahatsızlık için kullanılacak bitkiler, hazırlanma yöntemleri, doz olarak belirlenmiştir.

Geçmiş çağlarda çay ve macunlar bazlı tedaviler daha çok kullanılırken bu gün modern teknoloji sayesinde her bir kapsülde standardize edilmiş, güvenilir preparatlara ulaşabilme lüksüne sahibiz. Bu nedenle yeri geldiğinde çay yeri geldiğinde ise kapsül formlarını tercih ederek kişiye özel tedavi protokolleri oluşturmak mümkün.

Bitkilerin içinde bulunan bir çok metabolit insan vücudu için oldukça faydalıdır. Her bitkinin, her bir organının vücudumuzda meydana getirdiği etki farklıdır. Bitkilerin belirli bir ailesinden gelen belirli bir tür tıbbi etkiye sahipten diğer türlerde veya tiplerde hiçbir tıbbi etki elde edemeyebilirsiniz. Mesela Çörekotu bitkisinin tıbbi etkilerinden faydalanmak istiyorsanız “Nigella Sativa” cinsi olması gerekir. Aksi takdirde bir çeşit baharatın ötesine geçemez!

Fitoterapide kullanılan bitkiler genel anlamda zararsız gibi görünse de birçok yan etkiye neden olabilmekte, kişinin kendi kullandığı diğer ilaçlar ile etkileşime girebilmektedir. Diğer bir tehlike de bu bitkilerin yetiştirme ortamları, ağır metal veya pestisit taşımaları, en önemlisi de başka bitkiler ile karışmaları sonucunda oluşabilecek ciddi hatta ölümcül olabilecek yan etkilerdir. Bu nedenle fitoterapi için başvurduğunuz kişinin Sağlık Bakanlığından Yetkilendirilmiş (SERTİFİKALI);Uzman Hekim olmasına dikkat ediniz. Fitoterapik reçetenizdeki ürünleri alırken kesinlikle hekiminize danışarak alınız.

Bitkilerdeki tıbbi etkinliği belirleyen en önemli unsur normalde yetiştiği ortamda, toprakta büyümesidir (endemik bitkiler). Ancak bu şekilde tedavide kullanılacak metabolitleri içerebilir. Konusunda Uzman hekimler bunları araştırarak sizin tedaviniz için en uygun, etken maddesi standardize edilmiş bitki reçetelerini size/rahatsızlığınıza özel olarak belirleyerek güvenilir yerlerden almanız için sizi yönlendireceklerdir.